Veelgestelde vragen
Mocht u vraag er niet bij staan, neem dan contact met ons op
Wat is podotherapie?
Een podotherapeut is een paramedisch specialist die klachten aan het bewegingsapparaat opspoort, onderzoekt en kan bijdrage aan verbetering. Elke podotherapeut heeft minimaal een vierjarige paramedische bachelor HBO opleiding gevolgd en staat bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten en in het Kwaliteitsregister ingeschreven. Wanneer iemand aan deze minimale eisen voldoet mag hij of zij de titel “Podotherapeut” dragen volgens art. 34 van de Wet BIG.
Pijnklachten aan het bewegingsapparaat zijn een niet altijd even makkelijk oplosbaar probleem. Een podotherapeut heeft medische achtergrond niet alleen met kennis over de voeten maar ook de enkels, knieën, heup en de onderrug.
De voeten zijn basis en ondergrond voor het lichaam en worden aan heel veel belasting blootgesteld. Vaak wordt er al in de praktijk opgemerkt dat de mate van belasting in combinatie met een afwijking leidt tot klachten in of aan de voet. Ook kunnen afwijkingen van de voet klachten elders in het lichaam -zoals in de enkels, knie, heup en onderrug- tot gevolg hebben. Dit kan dan de oorzaak zijn van het feit dat klachten, vaak door een standsafwijking, in de voet niet vanzelf overgaan.
Een podotherapeut behandelt onder meer:
● Stand afwijkingen van de voeten
● Stand afwijkingen van de tenen of nagels
● Voetklachten als gevolg van overbelasting
● Knie-, heup-, rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetstand en/of looppatroon
● Sportblessures
● Ingegroeide teennagel(s)
● Terugkerende likdoorns of overmatige eeltvorming
● Specifieke stand- en houdingsklachten bij kinderen
● Specifieke stand- en houdingsklachten bij ouderen
● Specifieke voetproblemen bij Diabetes Mellitus
● Specifieke voetproblemen bij Reumatoïde Artritis
Voor wie is podotherapie bedoeld?
Onze doelgroep is zeer uitgebreid, we behandelen mensen die pijnklachten hebben aan de onderste extremiteiten: Volwassenen, kinderen vanaf 4 jaar en sporters. Ook klachten die gerelateerd zijn aan diabetisch en reuma.
Hieronder staan enkele voorbeelden van veelvoorkomende klachten die wij zoal behandelen in de praktijk.
● Standsafwijkingen van de voeten en / of tenen, drukplekken die pijn veroorzaken en voetklachten als gevolg van overbelasting.
● Knie, heup of rugklachten ten gevolge van een verkeerde voetstand en / of looppatroon.
● Specifieke stand- en houdingsklachten, loop problematiek en / of pijnklachten bij kinderen vanaf vier jaar
● Hielspoorklachten
● Sportblessures
Heeft u pijnklachten aan uw voet, enkel, knie of heup? Of bent u bekend met een standsafwijking in het onderlichaam en wilt u deze laten behandelen? Neem dan contact met ons op voor een afspraak.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog?
Door de jaren heen zijn de termen podoloog en podotherapeut vaak door elkaar gebruikt.
Een podotherapeut is een paramedisch specialist met een erkende beroepstitel. Dit betekent dat podotherapie is opgenomen in artikel 34 en daarmee beschermd wordt door de wet BIG. Een specialist mag alleen de titel podotherapeut dragen wanneer hij of zij in het bezit is van een afgeronde HBO bachelor opleiding Podotherapie.
De opleiding duurt 4 jaar en dient geheel te worden afgerond om de titel Podotherapeut te krijgen. Het is een paramedische titel en valt daarbij onder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Daarentegen is de titel “Podoloog” onbeschermd. Dit betekent dat het vak Podologie door iedereen beoefend kan worden zonder daar een gedegen opleiding te voor hebben gevolgd. Podo-posturaal therapeut of podokinesioloog zijn ook geen wettelijk beschermde titels. Het niveau van opleiding kan ontzettend variëren, van een opleiding tot verkorte cursus. Echter door het gebrek aan regelgeving omtrent de benoeming van het vak, kan iemand zonder relevante vakkennis zich Podoloog noemen. Daarnaast is podologie in tegenstelling tot podotherapie een commercieel (niet medisch) beroep.
Heb ik een verwijzing nodig voor een podotherapeut?
Podotherapie is sinds 2011 een direct toegankelijk beroep. Dit betekent dat wanneer u een klacht heeft en hiervoor naar de podotherapeut wilt, niet eerst een verwijzing van de huisarts nodig heeft. Uiteraard kan een huisarts u wel doorverwijzen als hij of zij dat nodig vindt. Elke podotherapeut bepaalt zelf om direct toegankelijk te zijn of niet. Het kan dus zijn dat u voor sommige podotherapeuten wel een verwijzing van de huisarts nodig heeft.
De directe toegankelijkheid houdt in dat u zonder een verwijzing van uw huisarts naar een specialist kunt gaan. De praktijk podotherapie Jansen is direct toegankelijk voor reguliere podotherapeutische zorg.
Let op: in het geval van specialistische voetzorg bij diabetes patiënten dient er wel een verwijzing van de huisarts te zijn.
Waarom podotherapie Jansen?
Het is mijn hoofdtaak om binnen de praktijk ervoor te zorgen dat u zorg van de best mogelijke kwaliteit ontvangt. Dit houdt in: Toepassing van ervaring en vakkennis, vernieuwing door innovaties en tot slot het streven naar een optimaal behandelresultaat. Ik streef ernaar om iedereen die de praktijk betreedt op een zo goed mogelijke manier te helpen.
Daarnaast zijn de eisen voor alle podotherapeuten:
● Lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten;
● In bezit van een beschermde opleidingstitel onder de wet BIG artikel 34;
● In bezit van een unieke AGB-zorgverleners code geregistreerd bij Vektis;
● Ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.;
● Volgen verplicht bij- en nascholing op HBO-niveau;
● Houden de vakliteratuur bij en blijven op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.
Hoe betaal ik mijn nota?
Wij houden het voor u graag zo eenvoudig mogelijk: Infomedics maakt onze rekeningen op en verstuurt deze aan u. U kunt deze betalen aan Infomedics.
Voor een snelle en foutloze afwikkeling adviseren wij u om altijd eerst het bedrag van de infomedics te betalen alvorens deze voor een eventuele vergoeding in te dienen bij uw eigen zorgverzekeringsmaatschappij. Wij kunnen u niet garanderen dat er een vergoeding zal plaatsvinden. In de praktijk blijken de meeste verzekeraars een hele of gedeeltelijke vergoeding te verstrekken. Voor patiënten met diabetes mellitus gelden deels andere voorwaarden, omdat de vergoeding uit de basisverzekering rechtstreeks door de podotherapeut gedeclareerd wordt bij de zorgverzekeraar.
Let op! Vanaf 1 januari 2025 betaald u na afloop van het bezoek per pin en ontvangt u direct de factuur, zodat u deze in kan dienen bij de zorgverzekeraar.
Podotherapie valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering. Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.
Jansen Podotherapie is lid van de NVvP en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici.
Op levering van alle diensten en producten zijn de Algemene Voorwaarden van toepassing.
Wordt podotherapie vergoed?
Podotherapie valt onder de aanvullende ziektekostenverzekering. Afhankelijk van uw zorgverzekeraar kan er sprake zijn van een (gedeeltelijke) jaarlijkse vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Informeer bij uw zorgverzekering voor de meest actuele vergoedingen Klik hier voor een overzicht van de vergoedingen per verzekeraar.
Specialistische zorg bij diabetes patiënten wordt vanuit de basisverzekering vergoed. In het geval van specialistische voetzorg bij diabetes patiënten dient er wel een verwijzing van de huisarts te zijn.
Op welke locatie kan ik een afspraak maken?
Podotherapie Jansen heeft 1 locatie waar u een afspraak kan inplannen. Het adres van de locatie is: Schijfmos 37 3994LT in Houten
Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met het afsprakenbureau. Het afsprakenbureau is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 8:30-17:30 uur. De telefoniste Mariean en Jeanne zullen u graag te woord staan.
Ik wil mijn afspraak annuleren, kan dit?
Bent u verhinderd? Geef dit minimaal 24 uur voor de afspraak aan ons door om kosten te voorkomen. Indien u de afspraak niet afzegt en niet verschijnt zullen er kosten in rekening worden gebracht.
Hoelang gaat een podotherapeutische zool mee?
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen een jaar tot twee jaar mee, dit hangt af van de intensiteit en de omstandigheden van het gebruik. Ook de mate van transpiratie, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur van de podotherapeutische zool. Wij raden aan om jaarlijks een afspraak te maken bij de podotherapeut om te kijken of de behandeling nog werkzaam is.