Wat is podotherapie?

Voor het onderzoeken en behandelen van voetklachten en pijn aan de enkels, knieën, heupen of rug kunt u terecht bij de podotherapeut. Podotherapeuten behandelen klachten die voortkomen uit afwijkend functioneren van de voeten en/of het looppatroon. Ook behandelen zij huid- en nagelaandoeningen en geeft een podotherapeut preventieve adviezen.

 

Kwaliteitswaarborging

Podotherapeuten zijn erkende paramedici en voldoen aan een groot aantal kwaliteitseisen. De bevoegdheid tot het voeren van de titel podotherapeut is voorbehouden aan degenen die een door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW)geaccrediteerde HBO-opleiding (met bachelor degree) voor podotherapeuten hebben afgerond, zoals geregeld in art.34 van de wet BIG. Ze worden regelmatig op hun functioneren en kennis getoetst. Daarnaast staan bijna alle podotherapeuten ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en zijn vrijwel alle podotherapeuten lid van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP).

Waarvoor podotherapie?

Waarvoor kunt u terecht bij een podotherapeut?

  • Stand- en/of vormafwijkingen van de voet
    Door bijvoorbeeld platvoeten, holvoeten, gekantelde voeten of aangeboren afwijkingen.
  • Teenafwijkingen
    Door bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen of scheefstaande grote tenen.
  • Nagelproblemen
    Door bijvoorbeeld ingegroeide nagels of schimmelnagels.
  • Huidproblemen
    Door bijvoorbeeld eelt- of likdoornvorming.
  • Overbelasting klachten
    Door bijvoorbeeld een afwijkende voetstand of vergrote belasting. Voetproblemen door slecht passend schoeisel.
  • Specifieke hulpvraag
    Bij bijvoorbeeld diabetes mellitus, reuma, kinderen, sporters of klachten bij het staan en/of lopen.

Het onderzoek

Eerst start de podotherapeut met een onderzoek naar de oorzaak van uw klachten. Daarna bespreekt de podotherapeut zijn bevindingen met u. Misschien heeft u nog andere (verwante) klachten? De podotherapeut stelt vervolgens de diagnose vast. Dit gebeurt door middel van de volgende methodes:

  • Inspectie
    Door de anatomische stand, afwijkingen, verkleuringen en/of bijzonderheden van uw voeten te inspecteren.
  • Palpatie
    Door pijnklachten uit te lokken en te kijken naar mogelijke afwijkingen in botstructuren. Ook is er aandacht voor pijnlijke plekken.
  • Functieonderzoek
    Door de bewegingsmogelijkheden en stabiliteit van gewrichten te testen. Hierbij neemt het functieonderzoek van de voet en de enkel een centrale plaats in. Met klachten aan knieën, heupen of rug wordt het functie-onderzoek uitgebreid. In sommige gevallen voert de podotherapeut ook spiertesten uit om klachten te lokaliseren. Hierbij kijkt de podotherapeut op welke plaatsen en bij welke druk of houding pijnklachten ontstaan.
  • Hoe verloopt het analyseren van het looppatroon
    Door te kijken naar de afwikkeling en de beweging van de voet, knieën, heupen en romp.
  • Voetdrukmeting/ podoscoop
    Met een drukmeting, podoscoop, beoordeelt de podotherapeut de drukverdeling onder uw voet. Mogelijk wordt een drukmeetplaat ingezet. Hierop kunt u staan of lopen.
  • Podoscopie
    Een podoscoop is een lichtbak, waarbij op de bodem een spiegel is geplaatst. De podotherapeut bekijkt hiermee de zolen van uw voeten om de drukverdeling te beoordelen.
  • Schoeninspectie
    Slijtage van uw schoenen geeft veel informatie over uw looppatroon en de mogelijke oorzaak van uw klachten.

Afspraak & Vergoedingen

U kunt op eigen initiatief een afspraak maken met een podotherapeut. U heeft in eerste instantie geen verwijsbrief van uw (huis)arts of medisch specialist nodig om voor deze zorg in aanmerking te komen.

Wat neemt u mee bij een eerste bezoek:

  • geldig identiteitsbewijs;
  • geldige zorgverzekeringspas;
  • (sport)schoenen die u veel draagt.

Door de podotherapeut is een formulier, directe toegankelijkheid podotherapie (DTP) opgesteld. Vult u deze vragenlijst voor uw bezoek in en neemt u de vragenlijst mee bij u eerste consult. Klik hier voor het formulier

 

Wordt uw behandeling vergoed?

Het onderzoek, de therapie en de behandeling van de podotherapeut wordt vergoed binnen de meeste aanvullende verzekeringen, waarbij het eigen risico niet van toepassing is en veelal geen verwijzingen van uw (huis)arts meer nodig is.

 

Vergoeding diabetes voetzorg

Heeft u diabetes? Dan is onder bepaalde voorwaarden vergoeding vanuit uw basisverzekering mogelijk. Bijkomende voorwaarde is veelal dat de podotherapeut aangesloten is bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) en ingeschreven staat bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wanneer uw huisarts of een andere medisch specialist diabetes mellitus bij u heeft vastgesteld en uit de jaarlijkse screening in de huisartsenpraktijk blijkt dat u door de diabetes mellitus een risico heeft op het krijgen van wondjes aan uw voeten (Sim’s classificatie 1 t/m 3) kunt u op verwijzing een afspraak maken met een podotherapeut.

Medisch noodzakelijke voetzorg voor mensen met diabetes mellitus wordt vergoed uit de basisverzekering wanneer: er een risico aanwezig is op het krijgen van wonden; er door een podotherapeut een zorgprofiel en individueel behandelplan is vastgesteld. Overige (verzorgende) voetzorg waartoe uzelf niet in staat bent, valt (helaas) niet onder medisch noodzakelijke zorg.

De podotherapeut kan een pedicure inschakelen om behandelingen uit te voeren. Voor de ontvangen DM-voetzorg door de podotherapeut en de medisch noodzakelijke zorg die verleend is door de pedicure ontvangt u nooit een factuur. Het eigen risico is ook niet van toepassing op deze voetzorg.