Platvoeten
Het kenmerk van een platvoet (ples planus) is een lage wreef en een zeer lage - of zelfs ontbrekende - voetboog. Hierbij staat de gehele voet plat op de grond en is naar binnen gekanteld. Een echte (stijve) platvoet is aangeboren en komt minder vaak voor dan de soepele platvoet. Een platvoet is een over het algemeen veel voorkomende afwijking die behoorlijke pijn, zwelling en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. Net als bij de meeste voetafwijkingen kan dit zich uiten in klachten aan de knieën, heup en rug.
Oorzaak
Zoals hierboven al vermeld bestaan er twee soorten platvoeten, de stijve en de soepele platvoet. De soepele of doorgezakte voet komt het meest voor. Door (te) soepele gewrichtsbanden en een lage spierspanning zakt de middenvoetsboog naar binnen. Hoewel pijnklachten bij beide soorten platvoeten voorkomen is de kans bij de soepele platvoet het grootst. Bij de stijve platvoet is dus vaak sprake van een aangeboren afwijking. Hierbij zijn bepaalde voetgewrichten uit de kom of vergroeide voetbotjes veroorzaken de platte stand van de voet.
Klachten
- Vermoeidheid in voeten, benen of rug. Dit komt door het compenserend aanspannen van de spieren. Niet iedereen ervaart deze vermoeidheid omdat men het al zo lang heeft en denkt dat dit ‘bij het lichaam hoort’
- Snel omzwikken van enkels
- Onstabiel lopen
- Naar binnen staan van de voeten
- Pijnklachten in voet, knie, heup of rug
- Snel slijten van schoenen
Behandeling
De podotherapeut kan zorgen voor een betere stand en functie van de voeten. In de meeste gevallen gebeurt dit door middel van podotherapeutische zolen, vaak in combinatie met een schoen- en loopadvies. Herkent u (één van) bovenstaande klachten. Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak ter controle.