Achillespeesproblemen
Intensief belast
De achillespees is een lange pees die de twee sterke kuitspieren verbindt met de voet (hielbeen) en zorgt er mede voor dat wij rechtop kunnen lopen en dat we bijvoorbeeld op onze tenen kunnen staan. Overbelasting van deze achillespees is dus geen vreemde verschijning. Achillespeesproblemen komen vaak voor bij sporters en dan met name bij sporten met veel stop-en-start acties, zoals tennis, voetbal en atletiek. Problemen kunnen ontstaan door overbelasting, een acuut incident of langzaam ontstaan door meerdere, kleine stressmomenten door de jaren heen.
Klachten
De pijn doet zich het meest voor óp of net boven de aanhechting van de pees en is het gevolg van ontstekingsverschijnselen. Er zijn diverse stadia van zo’n peesontsteking tot aan een chronisch stadium toe, waarbij de achillespees ook in rust voor pijn zorgt.
Oorzaken
Problemen met de achillespees, zoals Achilles Tendinitis (ontsteking van de pees) kan verschillende oorzaken hebben:
- Slecht looppatroon (te veel naar binnen of naar buiten lopen)
- Foute stand (van de voeten of een scheefstand van het bekken door b.v. beenlengteverschil)
- Overbelasting (b.v. te fanatiek beginnen met een sport of zogenaamde “weekendsporters”)
- Verkeerde schoenen (hoge hakken, stijve zolen of te zachte hakken)
- Geen of slechte warming up bij het sporten
Therapie
Een podotherapeut zal eerst op zoek gaan naar de primaire oorzaak van de klacht. Daarna zijn er diverse therapieën mogelijk, zoals inlegzolen, orthesen, loop- en schoenadvies en daarbij kan de podotherapeut tevens zorgen voor tijdelijke ontlasting (b.v. taping), wellicht in combinatie met fysiotherapie.